Hurmanın Bilinmeyen Yönleri
İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığını, kansere karşı koruyucu olduğunu, boğaz ağrısını kestiğini, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiğini biliyor muydunuz.
Uzmanlar, hurmanın lif, mineral ve fenol açısından oldukça zengin bir besin maddesi olduğunu belirtti. Kalp dostu olarak bilinen elmada daha çok bakır ve çinko bulunurken, hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demirin 2 kat daha fazla olduğu, düzenli yenilmesi halinde, kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı ifade edildi.
Yaklaşık yüzde 20 nem ihtiva eden taze hurmada yüzde 60-65 seker ve yüzde 2 protein, kurumuşunda ise yüzde 75-85 civarında şeker olduğunu hatırlatan uzmanlar, hurmanın faydalarını şöyle sıraladı:
-Orucun hurma ile açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği hurma birden giderir.
-Mineraller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, demir, B vitamini bulunmaktadır.
-Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir.
-Hurma folik asit açısından da çok zengin bir besin türüdür.
-Hurma bedeni ve zihni gelişmeyi sağlar.
-Kansere karşı koruyucu olduğu bilinir.
-Boğaz ağrısını geçirir.
-Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir.
-Kemik hastalıklarında faydalıdır.
-Hurmada insan vücuduna bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, vücutta parçalanıp kullanılması kolay olan bir şeker türü bulunmaktadır.