Bunları daha önce duymadınız!

Aspirin üretiyoruz

Meyve ve sebze yediğimiz zaman vücudumuz kendi aspirinini  üretebiliyor. Araştırmalar meyve ve sebzelerde bulunan benzoik asit alan kişilerin salisilik asit üretebildiğini gösteriyor.Bu madde aspirinin temel etken maddelerinden biri olarak biliniyor.

İş yerinde kestirmek patrona da fayda sağlıyor

20 dakikalık şekerleme  ruh halini dengeliyor ve üretkenliği arttırıyor. Şekerleme sonrasındaki dinlenmişlik hali saatler boyu devam ediyor. Ayrıca şekerleme sayesinde kalp de normal ritmine geri dönüyor. Yunan gönüllüler üzerinde yapılan bir araştırma  haftada 3 kez şekerleme yapan kişilerde kalp rahatsızlıkları riskinin %37 oranında azaldığına dikkat çekiyor.

Orgazm erkeklerde hapşırmayı tetikler

Orgazm sonrasında bazı erkekler ağrı, baş ağrısı veya hapşırma gibi durumlar yaşayabiliyor. Orgazm sırasında sinir sistemi tam kapasite çalışıyor. Hapşırmaya önerilen açıklama ise beyinde orgazm merkezinin esneme ve hapşırmaya çok yakın olması. Bu bölgelerin birbirinden etkilenebileceği iddia ediliyor.
Herkesin dili kendine özel

Parmak izi gibi her insanın dil izi farklıdır. Dil hem psikolojik hem de fiziksel açılardan bilgi veriyor. Yapısı gereği tekil bir organdır ve hiç bir insanın dili başka birine benzemez. Şekil, büyüklük ve uzunluk açısından herkesin dili farklıdır.

Beyaz tenlilik zamanla ortaya çıktı

Bir zamanlar insanların tümü siyahiydi. Beyaz ten insanların göç etmesine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Ten rengi olmasaydı herkesin cildi krem beyazı gibi görünürdü. Cilde yakın kan damarları hafif bir kırmızılık katmaktadır. Sarı bir pigment de bulunmaktadır. Sepya tonlarındaki melanin ise ultraviyole ışınlarına tepki olarak daha fazla bulunduğunda kişi siyahi olmaktadır. Tüm bu dört renk tonu dünya üzerinde farklı oranlarda karışarak kişilerin ten rengini belirler.

En kalın cilt dokusu ayaktadır

Avuç içi ve ayak tabanındaki derinin kalınlığı 4 mm'dir ve vücutta derinin en kalın olduğu yerdir. Ayaktaki en kalın deri ise topuk kısmındadır. Burası ayrıca en fazla ter bezinin bulunduğu bölümdür.
Apandist aslında gerekli bir organ

Gereksiz olduğu sanılan apandist aslında insan bağırsağında yaşayan yararlı bakterilerin yaşadığı bir organdır. Yararlı bakteriler sindirime yardımcı olur. İshal söz konusu olduğunda bu bakteriler dışarı atılır ve yeniden üretilmeye başlar.

 Boyumuz sabah daha uzundur

Boyumuz sabahları akşamdakine oranla daha uzundur. Çünkü diskler arasındaki sıvı uyuduğumuz sırada yenilenir ve bu sayede 1,5 santim daha uzun oluruz. Gün ilerledikçe ayakta durmanın da etkisiyle diskler sıkışır ve minik bir kısalma söz konusu olur.

Kendini sindirmemek için mide duvarı her 3 günde bir yenilenir

Mide asiti çok güçlü ve yakıcı bir maddedir.Mide hücreleri tarafından normalde metallerin işlenmesi sırasında kullanılan hidroklorik asit salgılanır. Ancak mide duvarındaki mukus yüzey bu asidin güvenli bir şekilde vücutta tutulmasını sağlar.

Sarışınların daha çok saçı var

Saç rengi gürlüğünü de belirler. Normal bir insanda 100 bin saç kökü bulunur. Bu saç köklerinden her biri insan yaşamı boyunca 20 saç teli üretebilme kapasitesine sahiptir. Sarışınlardaki saç köklerinin sayısı 146 bin civarındadır. Yani daha fazla saç üretimi söz konusudur. Kızıl saçlılardaki kök sayısı ise 86 bindir.


Facebook Twitthis Furl

Zemzem Suyu Hakkında Bilinmeyenler


Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporlarına göre dünyanın en sağlıklı sularından olan zemzem suyunun esrarı, günümüz teknolojisindeki tüm araştırmalara rağmen çözülemiyor.

Kaynağı bulunamayan suyun denizden 80 kilometre uzakta olmasına ve çevresinde başka hiçbir kuyu olmamasına rağmen yıllardır kurumaması, araştırmacıları şaşkına çeviriyor. 

Sadece 1.5 metre derinliğindeki kuyudan hac mevsiminde milyonlarca hacı tüm su ihtiyacını karşılarken, su seviyesinde de hiçbir azalma olmuyor. 

Açlığı gidermek için içenin açlığını, susuzluğunu gidermek için içenin de susuzluğunu gideren suyun esrarı bilim adamları tarafından inceleniyor. 

Avrupa'da laboratuarlarda yapılan araştırmalarda, zemzem suyunun çok az kükürt içerdiği tespit edildi.
Amerika'da yapılan test sonuçlarına göre ise zemzem, içinde mikroorganizma ve bakteri bulunmayan tek su olma özelliği taşıyor. 

WHO tarafından da zemzem, dünyanın en içilebilir ve sağlıklı sularından biri olarak açıkladı.
Fakat diğer sulara göre çok daha besleyici ve mineral barındıran suyun kaynağı ise halen araştırma konusu. 

İŞTE ZEMZEM'İN BİLİM DÜNYASINI ŞAŞKINA ÇEVİREN ÖZELLİKLERİ 


·         Zemzem Cennet pınarlarındandır.
·         Cenab-ı Hakkın İbrahim (a.s.)´a ikram ettiği bir nimettir.
·         Harem-i Şerif´deki Ayat-ı Beyyinat´dandır
·         Hacıların muşahede ettikleri en büyük nimet ve menfaatlerdendir
·         Yeryüzündeki en hayırlı sudur
·         Cibril-i Emin vasıtasıyla zuhur etmiştir
·         Yeryüzünde en mukaddes topraktan kaynayan sudur.
·         Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in kalb-i şerifinin defalarca yıkandığı sudur.
·         Resulullah Efendimizin mübarek tükürüğü ile bereketlenen sudur
·         Açları doyuran sudur.
·         Dünya devam ettiği müddetçe bu vasfı devam edecektir
·         Her derde devadır
·         Hususiyle humma (sıtma)'ya şifadır
·         Baş ağrısını giderir
·         Gözün görmesini ziyadeleştirir
·         Ne niyetle içilirse ona devadır.
·         Ona bakmak ibadettir.
·         Ondan içmek günahlara keffarettir.
·         Kaburgalarını gerdirinceye kadar içmek iman alameti ve nifaktan kurtulmaktır
·         Misafirlere ikram edilecek en güzel hediyedir.
·         Mekke'yi Mükerreme´den diğer beldelere taşınması sünnettir.
·         Ebrar´ın içeceğidir.
·         İçilmesi sünnettir.
·         Onunla abdest almak sünnettir.

Facebook Twitthis Furl

Hafta neden 7 gündür?

Hafta hakkında kesin olarak bilmediğimiz çok şey var. Örneğin haftanın yedi günden oluşmasının kökeni konusunda rivayet muhtelif. Çeşitli dillerde günlerin isimlerinin anlamı ve neye göre dizildikleri konusu da tartışmalı. Daha pek çok soru var: Haftanın ilk günü hangisidir? Haftalar nasıl sıralanır? Tarihte başka uzunlukta haftalar kullanıldı mı?

L. E. Doggett


Haftanın yedi gün olmasının kökeni

Hıristiyan, Musevi, İslam takvimlerinde hatta İran ve Çin takvimlerinde bir haftanın yedi günden oluşuyor olmasına rağmen neden böyle olduğuna dair kesin bir bilgimiz yoktur. Haftanın geçmişi ile ilgili, otoritelerin her birinin tartışılmaz gerçeklermiş gibi sundukları faklı kurgular vardır. Gerçekte ise haftanın neden yedi gün olduğuna dair sahip olduğumuz en kesin bilgi, kesin bir bilgimizin olmadığıdır.

Bu konudaki en yaygın açıklama, 7 günden oluşan haftanın, Roma İmparatorluğu'nda imparatorluk takviminde kullanıldığı ve tarihsel sebeplerle Hıristiyan kilisesi tarafından benimsenip geliştirildiğidir. İngiltere Krallığı bu sistemi kullanmış ve dünya geneline yayılmasını sağlamıştır.

İncil'in ilk sayfasında, Tanrı'nın dünyayı altı günde yarattığı ve yedinci günde dinlendiği yazılıdır. Bu yedinci gün, Pazartesi, Yahudi inancında Sabbath'dır.

Bazı kaynaklarda ise yedi günlük haftanın doğum yeri olarak anılan yerlerden bazıları Babil ve İran'dır. Hafta, Hıristiyanlık'tan önce de Roma İmparatorluğu'nda biliniyordu.

Haftanın yedi günden oluşmasının sebebi olarak geometrik bir açıklama vardır. Yedi adet teneke kutuyu, bir tanesi ortaya gelecek biçimde bir lastik bantla birbirine bağlarsanız bir düzgün altıgen elde edersiniz. Üçten fazla herhangi başka bir sayıda dairesel cisimler için bu biçimde elde edilen şekil sabit olmayacaktır. Antik çağlardaki çadır kütükleri, yakılacak odun öbekleri ya da başka dairesel nesneler zamanla yedi sayının gizemli bir hal almasını sağlamış olabilir.

Haftanın yedi gün olmasına ilişkin bir başka tutarlı açıklama ise antik çağlarda bilinen yedi "gezegen"dir: Güneş, Ay, Mars, Merkür, Jüpiter, Venüs ve Satürn. Ancak, yedi günlük periyot, ay veya güneş döngüsüyle eşleşiyor görünmemektedir. Bir güneş yılı, beş günlük haftalara daha uygun bir biçimde bölünebilirdi. Beş ya da altı günlük hafta uzunluklarından oluşan bir sistem, 6x5=30 olduğu için, 29,53 gün uzunluğundaki bir sinodik aya (ay ayına) şimdiki sistemden daha uygun olabilirdi. Bir ay devresinin uzunluğunun (29,53/4= 7,3825) yaklaşık değeri olduğu için hafta yedi günden oluşuyor olabilir.

Günlerin isimlerinin anlamı
Ayların isimleri pek çok dilde benzerlik gösterirken, gün isimleri değişik dillerde birbirinden oldukça farklıdır. Yahudiler, Sabbath dışındaki günleri sadece numaralandırırlar.

Portekizce ve Rusça'da gün isimleri
Türkçe              Portekizce               Rusça                 Rusça günlerin anlamı
Pazartesi            segunda-feira          ponedelnik          After "do-nothing"
Salı                     terça-feira              vtornik                İkinci
Çarşamba           quarta-feira            sreda                  Ortadaki
Perşembe            quinta-feira            chetverg             Dördüncü
Cuma                  sexta-feira             pyatnitsa             Beşinci
Cumartesi           sabado                  subbota               Sabbath
Pazar                  domingo                voskresenye        Diriliş

Pek çok Latin kökenli dilde günlerin isimleri antik dönemde bilinen yedi "gezegen" ile çakışır.


Fransızca ve İngilizce günler
İngilizce           Fransızca         "Gezegen"
Monday          lundi                 Ay- Moon
Tuesday          mardi               Mars
Wednesday    mercredi           Merkür
Thursday        jeudi                 Jüpiter
Friday            vendredi            Venüs
Saturday        samedi              Satürn
Sunday          dimanche          Güneş -Sun


Fransızca'da dizgi Pazar gününde kırılıyor, ancak Latince'de Pazar dies solis (Güneş Günü) olarak adlandırılır. Pek çok Asya dilinde de (örneğin Hintçe, Japonca ve Korece) günlerin isimleriyle gezegenlerin isimleri benzerlik gösterir.

İngilizce'de bugün hâlâ Cumartesi, Pazar ve Pazartesi (Saturday, Sunday ve Monday) günleri isimlerini gezegenlerden alır. Geriye kalan dört gün ise isimlerini, adları gezegenlere verilen Roma tanrıları yerine Anglo-Sakson veya Kuzey Avrupalı tanrılardan almıştır. Tuesday, Wednesday, Thursday ve Friday isimlerini sırasıyla, Tiw, Wodan, Thor, Freya'dan almıştır.

Gezegenlerin isimleri günlere verilirken şu sıra izlenmiştir: Ay, Mars, Merkür, Jüpiter, Venüs, Satürn, Güneş. Peki, bu sıranın önemi nedir? Bu konuya ilişkin teorilerden biri şöyledir: Gezegenler dünyadan yaklaşık uzaklıklarına ya da dünya etrafında dönme periyotlarına göre sıralanırsa diziliş, Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter, Satürn biçiminde olacaktır. Bu dizilişte sondan başa gezegenler günün saatlerine denk gelecek biçimde yazıldığında
1=Satürn, 2=Jüpiter, 3=Mars, 4=Güneş, 5=Venüs, 6=Merkür, 7=Ay, 8=Satürn, 9=Jüpiter, ..., 23=Jüpiter, 24=Mars
elde edilir. Yeni Gün, bir öncekinin bittiği yerden başlar ve
1=Güneş, 2=Venüs, ..., 23=Venüs, 24=Merkür
ve bir sonraki gün de
1=Ay, 2=Satürn, ...
biçiminde sıralanacaktır. (...)
Bilim ve Gelecek

Facebook Twitthis Furl